Overslaan en ga direct naar de inhoud

Koken met (kerst)restjes

Koken met (kerst)restjes

We verspillen per jaar 48 kilo voedsel. En nu de kerstdagen achter de rug zijn hebben we waarschijnlijk nog steeds volle koelkasten. Want natuurlijk hebben we veel te veel ingekocht. Wat gaan we doen met al die heerlijke restjes?

Slim bewaren

Allereerst even een pleidooi voor het niet te snel weggooien. Weet jij het verschil tussen de houdbaarheidsdata op producten? Wat is THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot)? Veel mensen weten het verschil niet en gooien voor de zekerheid alles maar weg dat over de datum is. Dat leidt tot enorm veel voedselverspilling. Op vlees en vis staat TGT en dat is dan ook de maximale datum waarop je het product nog gebruikt. (Daarna gooi je het weg, maar als je je vooruitziende blik had gebruikt had je het ook al eerder in de diepvries kunnen doen…). Tenminste houdbaar tot staat vaak op zuivel of groente. Yoghurt en melk zijn vaak nog een week na de genoemde datum helemaal in orde. Zonde dus om meteen weg te gooien! Gebruik je zintuigen om erachter te komen of ze nog goed zijn. Je ruikt, ziet of proeft het meteen als het bedorven is. En anders kun je het gewoon nog gebruiken.

Zet bovendien je koelkast op 4 graden en je diepvries op -20 om de houdbaarheid van je producten te verlengen.

Producten die het vaakst weg gegooid worden

Er zijn een paar producten die vaak overblijven in de voorraad- en koelkast. Melk/yoghurt,

brood, groente, aardappelen en fruit

Wat kun je er nog mee doen om het toch op te maken?

Van brood maak je heerlijke tosti’s of wentelteefjes. Of je kunt het brood vermalen tot paneermeel en roosteren tot croutons voor over de salade of in een soep.

Yoghurt kun je dus vaak veel langer bewaren dan je dacht en gebruiken om er een heerlijk sausje van maken met wat ui, knoflook en verse kruiden en volle yoghurt. Of maak lekkere smoothies met restjes fruit en groente.

 

Onze favoriete restjes recepten:

Het gebakken ei: Dit is geschikt om werkelijk alles doorheen te gooien: tomaat, ui, restje ham, biefstuk, paprika, prei. Alles uit je koelkast kan er door! Heerlijk, gezond en snel. Wat wil je nog meer? Handig omdat we op 3e kerstdag wel een balansdagje kunnen gebruiken, maar eigenlijk het hele jaar door ideaal om je koelkast leeg te maken.

Soep: Alles met water en bouillon smaakt vanzelf goed. Vergeet je niet er wat lekkere croutons over te strooien van dat oude brood?

Hartige taart: Met room en ei combineert eigenlijk ook alles. Kost iets meer tijd, maar dan heb je gewoon weer een feestrecept op 3e kerstdag!

In onze app vind je verschillende recepten en als je de verhoudingen uit die recepten volgt  van room, ei en vulling kan het niet mis gaan. Je kunt zelfs kant en klaar deeg uit de supermarkt gebruiken als je wilt.

Salade: Vorig jaar aten we 3e kerstdag een lunchsalade met ossenhaas, cranberrydressing en croutons en vandaag wordt het een salade met pulled chicken. Niks mis mee! Geef mij vaker zo’n 3e kerstdag.

 

Hopelijk heb je zo genoeg inspiratie om het hele jaar door meer met restjes te doen. Beter voor de natuur en beter voor jouw portemonnee! Ik doe altijd voor 3 dagen boodschappen en de 4e dag gooi ik gewoon wat in de pan. Soms komen daar weer heerlijke recepten uit die we met jullie delen in de app. Koken met restjes vind ik gewoon het allerleukst.

Cookieverklaring

Wij bakken graag Cookies. Onze website maakt ook gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in ons privacy statement.

Back to top